tips til drone fotografering
Bedøm indlæg

Droner er efterhånden blevet allemandseje, og Instagram flyder over med smukke billeder, taget direkte over motivet. Specielt landskabsbilleder er blevet et hit, og dronen har givet et helt nyt perspektiv på, hvad der er muligt inden for fotografering. Men hvordan er det lige, at du kommer hjem med de bedste billeder?

Hvordan skiller dit billede sig ud fra mængden? Det er nok det spørgsmål de fleste fotografer overvejer, for med de tusindvis af billeder vi hver dag ser omkring os, skal der mere og mere til, før vi stopper op. Droner er én vej at gå, hvis du ønsker et nyt perspektiv i dine billeder, og herunder finder du vores 12 tips, du skal have helt styr på, for at få det gode billede i kassen. De første fire er mere generelle, de næste fire handler om dit udstyr, og de sidste fire om dit motiv.

 

1. Øvelse gør mester

For begyndere, kræver det at flyve en drone øvelse. Det er ikke lige så let, som det ser ud til, og hvis du samtidig har brug for at skyde en video eller tage et billede, så bliver det hurtigt et komplekst job. Derfor er det vigtigt, at du først og fremmest lærer din drone at kende – først når alle knapper er inde under huden på dig, og du føler dig sikker i din drone-føring, kan du starte på at tage billeder.

 

2. Tag en uddannelse

Èn måde at blive fuldstændig fortrolig, dels med din drone, men også med drone fotografering er med et kursus eller uddannelse. Hvis drone-flyvning er helt nyt for dig, er det en god ide, at få styr på teknikken først. På Finduddannelse.dk finder du en lang række kurser inden for både droneflyvning og fotografering.

 

3. Tjek vejrudsigten

Før du tager ud på en fotoekspedition med din drone, skal du have tjekket vejrudsigten. Sikkerheden omkring din drone og dig, andre mennesker, bygninger og lignende er vigtig når du flyver. Billeder bliver selvfølgelig også meget smukkere, når himlen er flot. Samtidig er din drone meget lettere at manøvre, når det ikke blæser og regner.

 

4. Få styr på reglerne

Generelt skal du have fuldstændig styr på reglerne, før du tager ud og flyver med din drone. Reglerne er forskellige fra land til land, og det kan være dyrt for dig, at overtræde reglerne. Ofte vil du finde regler der minder om disse:

  • Dronen skal altid være inden for din synsvinkel (LOS)
  • Max højden for din flyvning er 133 meter
  • Flyv aldrig over en gruppe af mennesker
  • Respektér andres privatliv
  • Flyv ikke nær lufthavne og andre no-fly zoner

 

5. Valg af drone

Når du skal vælge drone, handler det selvfølgelig om at finde en, der er stabil, og som kan bruges til lige netop det, du har i tankerne. I den forbindelse findes der to typer droner, som du kan se i nr. 6 og 7. En vigtig detalje du skal se efter, når du køber din drone er, om den kan vise real-time video på controlleren, eller er kompatibel med smartphone. Denne funktion gør, at du kan se præcis hvad din drone ser – og dermed tage de helt fantastiske billeder.

 

6. Indbygget-kamera droner

Du kan vælge en drone hvor kameraet allerede er indbygget. Ofte vil denne type kameraer have censorer på størrelse med en smartphone – og du skal derfor overveje om det er nok til dit behov. Samtidig er det ikke muligt for dig, at skifte kamera, hvis du gerne vil opgradere på et tidspunkt, uden at skulle skifte hele dronen.

 

7. “Gimbal” droner

En anden mulighed er en drone hvor du kan sætte et eksternt kamera på dronen, hvis du fx vil bruge dit GoPro eller lille DSLR kamera. Denne type drone bliver ofte refereret til som gimbal, da det er den stabiliseringsmekanisme du sætter under dronen, der holder kameraet. De fleste droner som ikke har et indbygget kamera, har en gimbal – og ellers kan den købes separat og sættes på dronen.

 

8. Ekstra udstyr

Droner trækker rigtig meget batteri, hvilket betyder at den hurtig løber tør. Derfor er det en god ide, at investere i et ekstra batteri, ligesom at ekstra SD-kort, og propeller er gode at have på lager. Andre accessories, som kan være rare at have til sin drone er en GPS, kasse til alt dit udstyr og solbeskyttelse til din skærm – så du kan se hvad din drone ser.

 

9. Billede kvalitet

Du vil altid kunne se forskel på kvaliteten af et kamera på en tripod, frem for en drone. Med mindre du bruger mange hundrede tusinde kroner på dit udstyr. Det er vigtigt at du kan holde din drone helt stille i luften, og kun bevæge dig langsomt frem med den, for at dine billeder ikke bliver blurry. Husk også på lyset i dine billeder, da du ofte vil tage billeder af noget som er langt væk fra kameraet.

 

10 . Søg efter symmetri, mønstre og linjer

Ved at tage billeder med din drone, kan du fange mønstre og symmetri, som det ikke er muligt at se, eller fange med kameraet, på andre måder. Se landskaber fra fugleperspektiv, og find unikke mønstre og linjer til dit næste motiv.

 

11. Fang skyggerne

Mange fotografer er vild med det lys vi ser, lige når solen er på vej i horisonten. Og med god grund, “the golden hour” giver et fantastisk blødt lys og farver dine billeder i fantastisk farver. Men lyset kan også bruges til at lege med tilhørende skygger. Skyggerne strækker sig til lange silhuetter, som projektere både bygninger, mennesker og aktiviteter. Selvom et motiv måske ser tamt ud fra jorden, er det en helt anden historie fra fugleperspektiv.

 

12. Find kontrasterne

Er du vild med kontraster, så bare vent til du får dine drone i luften. Jorden er fyldt med kontrastfarver, og du finder dem endnu lettere fra luften. Jo mere kontrast du kan finde, jo mere dramatisk et skud kan du fyrer af. Husk også at se efter lys og skygge, og leg med komplementærer farver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *