Spejlreflekskamera eller DSLR kamera, som de også kaldes har i mange år været det idelle backpacker kamera, altså kamera til rejser, som mange danskere har haft stor glæde af. Spejlrefleks kameraet har i de seneste år fået stor konkurrence på markedet af de såkaldte system kamera / Mirrorless.

(Artiklen fortsætter under billedet)

DSLR / spejlrefleks kamera fra Canon

Hvad er DSLR kamera / spejlrefleks kamera?

Først og fremmest, så lad os lige få på plads hvad DSLR betyder. Det giver os nemlig en god forståelse for, hvad et DSLR kamera er.

Nu skal det ikke lyde, som et fjollet heppekor – Giv mig et D! D… og så videre. Spøg til side. Lad os starte med D, som er rimelig straight forward. D står nemlig for Digital.

S står for Single. Single betyder, at kameraet har én linse. Ganske simpelt fordi før SLR kameraet have man to liser. En til at kigge igennem og en anden, som to selve billedet. Det betød også at man ikke alt fik det billede man ønskede og derfor var SLR kameraet så revolutionerende. SLR gjorde det muligt at se det samme billede, som det der blev taget.

L står for Lens. Den var også sådan rimelig lige til og jeg tror ikke at vi behøver nogen længere forklaring på denne.

R står for Reflex. Det er en forkortelse for refleksion, som har fået navnet pga. den fantastiske teknologi bag ved spejlreflekskameraet. Teknologien kan du se længere nede.

Det betyder kort sagt, at et DSLR kamera er et digitalt kamera, som er baseret på SLR teknologien. SLR teknologien er teknologien, som er baseret på spejlrefkeltion, der gør det muligt at se det ønskede billede igennem samme linse.

Hvad er forskellen på et SLR kamera og et D SLR kamera?

Forskellen på de to betegnelser er meget simpel. Forskellen ligger, som du sikkert kan se, kun i D’et. D’et står for digital. Det betyder at et DLSR er et digitalt kamera, som dermed har indbygget mere teknologi inden i. Her har SLR kamera altså ikke den samme teknologi. Derfor skal der altså bruges almindelig gammeldags film, som skal fremkaldes. De fleste vælger derfor et digitalt spejlreflekskamera, når de søger efter kamera. I vores spejlrefleks kamera test nederst på siden finder du kun digitale spejlrefleks kameraer. Testen er lavet, sådan at du kan finde det bedste spejlrefleks kamera.

Hvad koster et godt spejlreflekskamera?

Et godt spejlreflekskamera er et vidt begreb. Det kommer i højere grad an på hvad dit behov er. Skal du bruge et professionelt kamera eller et kamera til hobbybrug? Spejlrefleks priser kan derfor variere en del. Vi anbefaler at du kigger i vores test af spejlreflekskamera for at finde et kamera, som passer dine behov.

Du kan mange gang være heldig at finde et godt og billigt spejlreflekskamera på tilbud. DSLR kamera tilbud er nemlig ikke specielt unormalt, da der hele tiden kommer nye kamera. Vi anbefaler specielt, at du kigger på hjemmesiden her. Disse ligger ofte inde med gode priser på spejlreflekskamera.

Hvordan tager man gode billeder med spejlrefleks?

Er du spejlreflekskamera begynder, så anbefaler vi at du læser hele indlægget her. På den måde forstår du hvordan dit kamera fungerer. Hvem ved, måske har du endnu ikke et kamera og søger det bedste begynder spejlrefleks? Det kan du også finde her på siden.

Når du skal til at tage spejlrefleks billeder, så giver det god mening at få styr på nogle fagbegreber. Det kan gøre igennem de gratis indlæg her på siden. Læs derfor gerne indlæggene omkring kamera komposition, aperture, lukketid med mere. Det hele finder du under kategorien fotokursus for begyndere.

Man siger ofte at det kræver meget tid for at lære at tage gode billeder med spejlrefleks. Hvilket også stemmer. Dette er endnu et tilfælde af, at udtrykket ”øvelse gør mester” stemmer. For det gør sig i høj grad gældende her også.

Jeg lærte meget fra Peter Mckinnons video herunder (videoen varer ca. 7 min.):

Videoen kan lære dig rigtig meget omkring kamera basics og hvordan du kommer godt i gang med dig nye kamera.

Efterfølgende vil jeg anbefale denne video omkring visuel storytelling i video og stilbilleder (videoen varer ca. 14 min.):

Når du også har set denne video, så har du en god base af viden for hvordan du tager gode billeder med dit spejlrefleks kamera.

Hvordan adskiller et kompakt system kamera sig fra et DSLR?

Forskellige ting adskiller de to typer kamera fra hinanden. Batteri, størrelse, teknologi og auto fokus er nogle af de ting som adskifter de to typer kamera fra hinanden.

Lad os starte med batteriet. Batterilevetiden på et spejlreflekskamera er omkring 50% bedre, så du har mere pr. Opladning op dette kamera. Til trods for at batteriet er større, så anbefaler vi dig altid til at have et ekstra batteri med i din kamerataske, når du er på farten. På den måde mangler du aldrig batteri til det perfekte foto.

Det store batteri på et DSLR kamera kommer med sine fordele og ulemper. En af ulemperne er da at kamerahuset også er cirka 50% større. Det skyldes dog ikke kun batteriet men også teknologien. Et spejlreflekskamera kan derfor være meget tungt i nogle tilfælde. Her ses fx et Canon EOS-1D X mark ii. Dette kamerahus vejer omkring 1340g. Det synes jeg personlig er meget. Kameraet er dog også stoppet med teknologi, som gør det til et helt fantastisk godt kamera.

Hvad skal du vælge spejlrefleks eller systemkamera?

Mange fotografer tyer mere og mere til systemkamera, da disse er lette og kompakte, at have med på farten. På den måde kan de skære vægt af på deres rejser. Der er dog også fotografer, som er utrolig loyale for DSLR kamera. Det er de blandt andet, fordi der stadig er flere objektiver til spejlrefleks, derudover har de måske meget kameratilbehør til disse typer kamera.

Systemkameraerne er et marked i vækst, som begynder at have lignende antal linser. Teknologien er hele tiden i udvikling, som gør argumentet stærkere for disse typer kamera.

Hvad skal du kigge på, før du vælger?

Det er alt i alt et spørgsmål om flere ting. Vægt, Linser, Autofokus, mængde af billeder efter hinanden, billedkvalitet og batterilevetid. Så lad os prøve at tage et kig på det.

Vægten på dit kamera

Vægten på et spejlrefleks er klart tungere end et kompakt system kamera, der kan veje op til 50% mindre. Det gør en væsentlig forskel, hvis du ofte er til at finde med et kamera i hånden eller hvis du rejer meget med dit kamera.

Objektiver til spejlreflekskamera er flere

Når det kommer til linser, så er der klart flere objektiver fra henholdsvis Nikon spejlrefleks og Canon spejlrefleks. Det er så massiv en størrelse af linser at systemkameraerne endnu ikke kan følge helt med. De er dog i hastig galop og ser ud til at indhente det forsømte rimelig hurtigt.

Auto fokus på DSLR

Autofokussen på de to typer kamera er i heftig debat og man kan ikke helt finde ud af det længere. Spejlrefleks plejede at have en klar fordel på dette punkt. Det er dog kommet til et punkt hvor det begynder at stå lidt mere uklart. Overordnet set, så er DSLR kamera stadig bedre til at fange objekter i høj hastighed.

Antallet af billeder i træk

Tager du mange billeder efter hinanden plejede du at have en stor fordel med spejlreflekskamera. Det har efterhånden vendt sig og system kamera ser ud til at være bedre med deres anderledes system. I det spejlløse system kan du tage hurtigere billeder i og med, at der er færre komponenter, der skal flyttes for hvert billede.

Billedekvalitet fra spejlrefleks / DSLR vs. Systemkamera

Ift. Billedkvaliteten så benytter begge typer af kamera henholdsvis Full-Frame og APS-C sensorer til deres billeder. Ud fra dette burde man antage der var tale om lige løb, men angiveligt, så skulle sensoren, ifølge Techradar, være bedre i en Canon EOS 5Ds end den er i fx Sony Alpha A7R III. Det er dog så lidt, at det ikke har større betydning.

Batterilevetiden i kameraet

Slutteligt kigger vi på batterilevetiden, hvor DSLR kameraerne er en klar vinder med omkring 50% mere, som jo som før nævnt. Dette kan dog løses med den evige anbefaling om altid at have et ekstra batteri ved hånden.

Hvilket kamera skal du så vælge?

Spejlreflekskamera er kan være et virkelig godt kamera, som kan levere en knivskarp kvalitet. Det er stadig en type kamera, som de fleste vil blive rigtig glad for og kan tage nogle super gode billeder med. DSLR kameraet er et godt robust kamera, som leverer en god billedkvalitet for prisen, specielt for objekter i bevægelse.

Systemkamera er den nye gut i gruppen, som ikke er kommet for at stille sig hen i hjørnet, nej tvært i mod. Flere investere i denne type kamera, da der udvikles meget på dette kamera. Her er der altså tale om et lille og hutigt alternativ, som med teknologien nok kommer til at være vejen frem.

Vi anbefaler igen, at du kigger på dit behov og ser hvad du har behov for. Læs eventuelt grundene igennem en ekstra gang. Fortæl os i kommentarsporet hvad du ville vælge og hvorfor. Måske hjælper du andre, som er i tvivl.

Lad os endelig også høre din mening i kommentarsporet i bunden af artiklen. Vi er altid interesseret i at høre andres holdning samt erfaring og lære ud fra denne.

Teknologien i et DSLR kamera

Teknologien bag et DSLR og et kompakt system kamera er meget forskellig. Et DLSR kamera lukker lyset ind igennem objektivet på sejlreflekskameraet. Lyset, der skal bruges til at skabe billede, bliver sendt direkte ind i et spejl, som reflekterer dette videre.

Det reflekterende spejl sender billedet videre gennem prismen og videre til søgeren / øjestykket. På den måde kan du se hvordan billedet kommer til at se ud før du trykker på udløseren. Når du trykker på udløseren trækker det reflekterende spejl sig tilbage og lyset sendes til den såkaldte Focal-plane lukker og ind i kameraet sensor. Det er altså en meget kompleks teknologi, som har udviklet sig meget igennem årene.

Når du trykker på udløseren hører du et lille ”klonk”, som er det reflekterende spejl inde i kamaraet, som skubbes os og lader lyset komme igennem til kameraets sensor. Så i stedet for at det reflekteres til dit øje, så går lyset direkte til sensoren og tager billedet.

Læs mere omkring denne teknologi her.

Teknologien i et kompakt system kamera fungerer ved at lyset lukkes igennem linsen og direkte ind i sensoren. Herfra skabes et automatisk billede i søgeren. Du kan læse mere om teknologien system kamera her.

Hvordan fungerer auto fokus i spejlreflekskamera?

Kameraets autofokus er baseret på fase opfangelse eller phase detection, som det kaldes op engelsk. Det giver kameraet mulighed for at regne den optimale linseposition ud. På den måde holder kameraet hele tiden dit subjekt i fokus. Teknologien er en af de hurtigere teknologier, som man finder på markedet.

Hvilket spejlrefleks skal jeg købe?

Vi anbefaler, at du finder ud af hvilket behov du har for kamera. Skal kameraet bruges til rejsefotografering, natfotografering, portrætfotos m.m. og ligeledes om dette skal bruges til hobby eller professionelt.

Den evige kamp: Canon vs Nikon, hvilket spejlrefleks skal du vælge?

Der har altid været en stor kamp mellem de to kamraproducenter Canon og Nikon. Så stor, at der kan splitte mennesker fra hinanden. Ej, nok ikke så stor, men de to giganter ligger sig i hvert fald helt op af hinanden og har gjort det i mange år.

Måske er den hardcore sandhed nok, at der ikke er så stor forskel på de to og at man kan stille sig tilfreds uanset valget? Måske ikke. Se videoen herunder for at få en gennemarbejdet professionel gennemgang af valget mellem Nikon eller Canon.