hobbyfotograf med kamera
Bedøm indlæg

Der findes et væld af muligheder for at finde hobbies, som du kan beskæftige dig med i fritiden.
Når du vil finde en ny hobby, kan det være en fordel at vælge en aktivitet, som er fleksibel og kan tilpasses din hverdag ift. arbejde og familie.

Fotografi er en personlig aktivitet, som både bringer oplevelser, udvikler kreativitet og skaber minder. Men for at virke som hobby fotograf eller ønske om at prøve kræfter med at være fotograf på fritidsplan, er der et par centrale overvejelser, du med fordel kan gøre dig på forhånd.

Dette kan du blive klogere på ved at læse med videre.

 

Hvilke overvejelser skal man gøre sig som hobby fotograf?

Før du begynder at gå aktivt i gang som hobby fotograf, kan det på lang bane hjælpe dig, hvis du fra starten er afklaret om dine ressourcer med hensyn til tid og økonomi.

Fotografi kan være en relativ dyr aktivitet, og med de mange muligheder for at opkvalificere dine billeder med diverse fotoudstyr, objektiver og billedredigeringsprogrammer, kan omkostningerne hurtigt stige.
Derfor kan du overveje at lægge et budget, hvor du på forhånd afsætter en bestemt sum penge. Meget af udstyret vil dog være engangsomkostninger og kan anses som investeringer.

Foruden det økonomiske aspekt er fotografi og aktiviteten som hobby fotograf også forbundet med brug af tid. Du vælger selv, hvor meget af din fritid, du ønsker at beskæftige dig med fotografi. Og som med alle andre kunstarter, handler det også i denne forbindelse om, at øvelse gør mester.

Tiden, du bruger som fotograf, handler ikke kun om at ’skyde billeder’. Det handler også om at afprøve teknikker og forskellige motiver. Derudover kan det være, at du særskilt ønsker at arbejde med dine produkter/fotografier på computer. Dette kræver ekstra tid til at arbejde med billederne i programmer, hvor du beskæftiger dig med skygger, lyssætning, farvekontrakter mv.

Dine valg omkring økonomi og tid kan hænge sammen med dine ønsker for, hvad du vil bruge din hobby til som fotograf.
Hvis du ønsker at arbejde helhedsorienteret som hobby fotograf, skal du afsætte tid og økonomi til at arbejde med billedredigeringsprogrammer og eksperimentere med teknikker.
I denne forbindelse kan du gøre dig tanker om, hvad det er ved fotografering, der kan motivere dig på lang bane.

  • Er det fotooplevelserne, der motiverer dig?
  • Er det det tekniske arbejde med billederne i regeringsprogrammer, du fokuserer du?
  • Har du ønsker om at blive en dygtig amatør fotograf?

Disse overvejelser vil influere på dit valg af udstyr med hensyn til kvalitet og funktioner.

 

Valg af fotoudstyr ift. anvendelse

Udstyret er det centrale værktøj hos en hobby fotograf, og der findes et væld af muligheder.
Når du vælger udstyr, skal det kvalitet og funktionsniveau hænge sammen med din motivation for at begynde som hobby fotograf.
Det er vigtigt, at dit udstyr matcher dine anvendelsesønsker og dermed indeholder de funktioner, du har brug for. De fleste amatør fotografer anvende et spejlreflekskamera. Fordelen ved at anskaffe et spejlreflekskamera er, at det fungerer som grundenhed, uanset om du tager billeder indendørs eller udendørs.

Funktionsniveauet hos det enkelte kamera afhænger af kvalitet – og dermed pris. Des højere pris, des mere avanceret teknik og des flere indstillingsmuligheder. Der er flere parametre, der gør sig gældende for kvaliteten af et kamera.

  • Dybdeskarphed
  • Hastighed (Afhængig af spejlreflekskamera kan det tage mellem 3-10 billeder i sekundet)
  • Indstillingsmuligheder og funktioner

Derudover handler det om, at du anskaffer det objektiv, som matcher dine behov. På markedet for objektiver finder der ét til ethvert formål. Derfor skal du på forhånd har en idé om, hvordan du ønsker at tage dine billeder.

Valg af type af objektiv handler overordnet om, hvorvidt du vil tage billeder på lang afstand, og hvor du vil stille skarpt på én genstand, om du ønsker at stille skarpt på flere elementer, eller om du vil stille skarp på én genstand på kortere afstand.

Når du vælger objektiv, skal du vælge i forhold til, om du vil tage portrætter, landskabsbilleder, motiver på lang afstand eller motiver på kort afstand.

Fremtidsmuligheder som hobby fotograf

Når du har anskaffet dig dit ønskede fotoudstyr, har du frihed til at udvikle din hobby. I sig selv kan fotografi være en individuel aktivitet, men der er også mulighed for at deltage i fællesskaber, hvor foto er omdrejningspunktet.
Der udbydes kurser i både fotografering, fototeknik samt fotoredigering, så du kan forbedre dine evner og muligheder for at tage gode billeder. Disse foregår blandt andet på aftenskoler, og undervisningen vil typisk være opdelt i forskellige moduler, hvor der for hvert modul undervises i et bestemt tema.

Du kan drive din hobby til det, du ønsker i forhold til fotografering. Det er din motivation og dedikation, som er dine afgørende redskaber til at kunne blive en dygtig amatør fotograf.
Anskaffelsen af et kamera og arbejdet med billeder af motiver, som inspirerer én kan være en aktivitet, der bringer mange timers kvalitetstid med sig.

Fordybelsen der findes i at arbejde med enten teknik eller billedredigering kan udvikle ens evner til at fotografere.
Der findes flere muligheder for at arbejde seriøst som hobby fotograf. Hvert år bliver der afholdt fotokonkurrencer for netop amatør fotografer, og hvor der er muligheder for at få en eller flere af sine billeder udstillet. Alle har mulighed for at tilmelde sig disse åbne konkurrencer.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *