produktbillede / produktfoto af ringe
4.8 (95%) 4 votes

Dine produktbilleder på din webshop skal du betragte som dit digitale butiksvindue. Derfor er det yderst vigtigt, at dine produktbilleder på din webshop fremstår præsentable og er indbydende at se på. Produktbillederne, som dine potentielle kunder ser, skal jo give lyst og trang til at købe produktet, og dermed skabe de bedste forudsætninger for salg.

Men har du for nyligt startet egen virksomhed, er det ikke sikkert, at du lige har budgettet til at hyre en professionel fotograf til at tage dine produktbilleder for dig. Derfor er der her samlet en komplet guide til, hvordan du tager de bedste produktbilleder selv, så du ikke behøver spendere en formue på en professionel fotograf, der gør det for dig.

 

Inden du går i gang, hvad skal man være opmærksom på?

Før du beslutter dig for, om du selv vil tage dine produktbilleder, kan du med fordel spørge din leverandør, om de har nogle produktbilleder, som du kan få adgang til og få lov at benytte på din webshop. Du kan være heldig, at disse billeder er tilgængelige og lever op til din webshops standarder.

Har din leverandør ingen produktbilleder har, som du kan benytte dig af, er det vigtigt at fastlægge en stil for de billeder, der skal florere på din webshop. Der er en grund til, at store webshops har et enormt budget til produktbilleder, for at få dem helt unikke og imponerende. Men har du ikke midlerne, er det bedre givet ud, at du holder dig til en ensartet stil og kvalitet gennem alle produktbillederne. På denne måde giver du et præsentabelt overblik og sammenhæng på din webshop. Her gælder reglen: less is more. Sælger du eksempelvis herreringe, er det ikke sikkert, at det er ønskeligt at præsentere ringen på en finger, men derimod bare ringen i sig selv. Det andet kan hurtigt blive noget rod.

 

Hvordan laver man produktbilleder?

Kamera

Du behøver nødvendigvis ikke det dyreste af det dyreste kamera eller fotoudstyr for at kunne tage billeder i god kvalitet. Hvis ikke du har mulighed for at låne et spejlreflekskamera eller selv ligger inde med et, så kan du også sagtens bruge din mobiltelefon. De har efterhånden rigtig gode billedkvaliteter, så du sagtens kan tage flotte og gode billeder. Her vil det klart være en fordel, hvis du benytter et kamera, der har eksponering og manuelle blændeindstillinger.

Det er vigtig, at dine billeder ikke er uklare eller upræcise, når du tager dem, det kan de let blive, hvis du holde telefonen eller kameraet i hånden. Så uanset, om du bruger din telefon eller et kamera, skal du finde en stabil platform i form af et stativ. Til telefonen kan du få en billig gorilla-fod, og hvis du har et kamera, er det blot et fotostativ, du skal have fat i.

 

Lys og baggrund

Belysningen er alfa omega, når der skal tages flotte og præsentable produktbilleder. Her er det vigtigt, at du holder dig til samme belysning gennem alle billederne. Du kan med fordel benytte dig af det naturlige lys, som kommer ind af et vindue. Her er det dog en udfordring at få taget ensartet billeder, da det naturlige lys vil skifte i løbet af dagen. Det anbefales derfor, at du prioriterer belysningen og anskaffer dig to eller tre lyskilder, det giver klart det bedste resultat.

En hvid baggrund er lettest at tage produktbilleder op ad, og det er dertil også den letteste baggrund at fritlægge billeder fra, når du kommer til redigeringen af dine billeder. Den hvide baggrund skal helst være jævn, så du kan f.eks. bruge en hvid bordplade, hvidt papir, et lagen eller lign. Hvis du vil spare dig selv for besværet, kan du med fordel købe en fotobox, som er en lille belyst boks, hvor du placerer dine produkter i. De fås på nettet.

 

Placering, testbilleder og efterbehandling

For at sikre, at dine billeder bliver så præcise og ensartet som muligt, er det en god ide at markere, hvor du placerer dit produkt. Du kan med fordel benytte en post-it eller et lille klistermærke, blot du sørger for, at det ikke kan ses på billederne. Når du har placeret dit produkt, hvor du mener, det får det bedste lys og den bedst baggrund, skal du tage nogle testbilleder. Gerne lidt forskellige vinkler, så du har et godt udvalg af placering og lys, så du kan vælge lige netop dét produktbillede, der repræsenterer dit produkt bedst.

Når du har udvalgt dine billeder, skal du igang med redigeringen og fritlægnings processen på din computer. Det er her, hvor du laver de sidst finjusteringer, så dine billeder kommer til at fremstå helt skarpe. Her skal du blot mestre de mest basale Photoshop værktøjer ellers findes der et hav af guides til Photoshop på nettet.

OBS: Når du har færdiggjort dine billeder, skal du være opmærksom på, at dine billeder skal gemmes som PNG. Hvis du arbejder med store filer, er det en rigtig god ide at smutte en tur forbi f.eks. TinyPNG, hvor du kan komprimere dine billeder, inden du smider dem op på din webshop. Så sikre du, at din webshop ikke bliver langsom til at uploade indholdet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *