Et kompakt digital kamera, også kaldet et ”point and shoot” kamera, gør det utrolig nemt for brugeren at tage billeder. Det eneste du skal tænke på, når du tager dit kompakt kamera ud af tasken, er at pege på det du vil tage et billede af. Herefter klarer kameraet resten for dig. Det betyder, at du ikke skal tænke på at redigere dine billeder eller indstille den rette lystyrke til kameraet.

Hvad er et kompakt digital kamera?

Et kompakt digital kamera er en af de mest brugervenlige digital kameraer, som du finder på markedet. Kameraets størrelse kan sammenlignes med en pakke smør, som er halt så høj. Det gør det altså rigtig nemt, at opbevare i en lomme eller i en lille kamerataske.

Denne type af digital kamera var en af de første, som kom til markedet efter de gamle kamera med hvor der skulle bruges film. Altså den type film, som skulle fremkaldes i dit lokale supermarkedet eller lignende.

Kompakt kamera med udskiftelig objektiv

Efterhånden som efterspørgslen er blevet større på kompakte kamera med digital fotos, så er der selvfølgelig også udviklet mere på markedet, som giver os forbrugere en væsentlig fordel. Der er nemlig gjort meget for at behage os. Det ses fx på Sony digital kamera, Olympus kompakt kamera og andre som Canon har også lavet nogle super gode spejlløse kamera (mirrorless).

Disse spejløse kamera går under kategorien System kamera. Klik her og læs alt omkring system kamera.

Hvorfor køber man sådan et kamera?

Du har sikker set det før. Det står en turist i en storby med et lille kamera, der peges mod en statue. Typisk er det lille kamera en halv meter væk fra ansigtet for at se hvordan billedet kommer til at se ud på den lille indbyggede kameraskærm.

Det er et nemlig stadig et kendt syn. Hvilket ikke er så underligt endda. Faktisk, så kan man få rigtig meget glade af denne type kamera. Det kan du, da det først og fremmest er meget robust og dermed holdbart. Det er ikke unormalt, at se kamera af denne type, som er 5-10 år gamle. Typisk står der Sony eller Canon, på disse ældre kamera.

Foruden det, så finder flere fritidsfotografer glæde i, at det er rigtig nemt at få med rundt. For ikke at glemme, at det er rigtig nemt at få op og ned af dit kameraetui, når du støder på et godt billede. Slutteligt, så behøver man heller ikke at døje med redigeringen af billederne, da kameraet redigere dette selv.

Skal jeg redigere mine billeder efterfølgende?

Hvis du vælger en af de bedre digital kameraer, så skal du slet ikke tænkte på at redigere dine billeder efterfølgende. Det betyder rigtig meget, hvis du vil spare tid. Derudover er det utrolig dejligt, at du blot kan lægge dine billeder ind på computeren og vise dem frem til familie og venner. Dit slideshow kan nemt blive spændende og levende at se på, selvom at du ikke har redigeret billederne.

Det er en af fordelene ved denne type kamera. Vær dog opmærksom på hvor god dit kamera er til at tage billeder i mørke /lav lystyrke. Her kan billederne nemlig blive lidt grynet. Der er nogle forskellige ting, som man kan gøre i en eventuel redigering for at undgå dette. Det er dog ikke altid, at det bliver nødvendigt, hvis du er god til at tage billeder i god lys.

Vælg derfor det rigtige digital kamera for at få mere for pengene. Se vores test af digital kamera nederst på siden.

Kan jeg skifte linser på denne type kamera?

Der må jeg sige nej. Det er også til kendetegnet til denne type kamera, at du ikke kan skifte linserne ud. Der er rart for nogle, som dermed ikke skal tænkte på den slags. Mens det for andre kan være lidt af en hovedpine til tider. Det kommer igen meget an på, hvilken type fotograf du er.

Her er det ligeledes vigtigt at vælge den rigtige type fra starten af. Læs mere om det i afsnittet ”Hvilke typer af kompakte digital kameraer findes der?”.

Hvilke typer af kompakte digital kameraer findes der?

Der findes et hav af kompakte kamera. De forskellige typer kommer meget an på hvilket et behov du har, når du skal tage dine gode billeder. Står du altid med et behov for at zoome ind på de dyr, huse eller personer, som du gerne vil tage et billede af? Måske kan du slet ikke finde hoved eller hale i alt det der med at zoome ind og zoome ud, når du skal tage et billede? Eller det kunne også være at du gerne vil have et digital kamera, som holder til alt slagt vejr og stød?

Fordelene ved et digitalt kamera kamera

Nemt at transportere, altid lige ved hånden

Et lille digital kamera er ofte utrolig nemt at have med på farten. Det gør det muligt at transportere denne rundt i en lille kamera taske eller lignende. Mange har også denne i en håndtaske. Det skal nævnes at de fleste digital kamera er mindre end de fleste andre kamera.

Undgå redigering af billeder

Det er ofte sådan at et digitalkamera sørger for at billederne, ser flotte ud for dig. På den måde skal du ikke spekulere på hvordan disse ser ud efter du har taget dem. Du skal faktisk bare sørge for at tage dem. Point and shoot, som man siger.

Et brugervenligt kamera, som er nemt at benytte

Det er ikke for sjov at dette kamera har fået kaldenavnet et point and shoot kamera. Det afspejler nemlig meget godt hvor brugervenligt kameraet er. Skyd billeder af det, som du finder interessant eller flot og gå hjem og vis dine slideshows.

Ofte kan man finde et billigt digital kamera

Denne type kamera er ofte til at betale. Det er altså ikke ligesom et DSLR, som godt kan være en smule dyrere. Prisen på denne type kamera spænder ofte mellem 500 – 2000 kroner, alt efter hvad du vælger. For at finde den bedste kamera pris kan du kigge i vores digital kamera test længere nede på siden.

Ingen brug for film eller ekstra linser

Det er slut med analoge kamera eller engangskamera, hvor du skulle tænke og spekulere på om du nu havde taget nok film med eller hvor mange film der var tilbage på filmrullen. Nu skal du blot fokusere på at tage billeder. Det er sjældent, at du udfylder pladsen på kameraet på en dag. Ligeledes skal du heller ikke tænkte på linser på dette kamera, da det objektiv, som passer bedst til det digitale kamera er bygget ind i kameraet.

Ulemperne ved et digitalt kamera kamera

Ofte er der ikke mulighed for at tilpasse aperture/åbning eller shutter speed/lukketid.

Denne funktion giver dig mulighed for at tilpasse dine billeder på en anden måde. Denne funktion er ofte inkluderet i systemkamera, som du kan se her. Du kan læse mere omkring hvad aperture er her og læse mere omkring hvad shutter speed er her.

Begrænset aperture/åbning og zoom

Med en begrænset aperture, har kameraet sværere ved at lukke lys ind. Det betyder at kameraet har sværere ved at tage billeder i mørke. Det kan sammenlignes med kameraet på din telefon, som også kan have svært ved at tage billeder i mørke. Derudover er der ofte en begrænsning på hvor meget kameraet kan zoome ind. Det variere igen meget for hvilket kamera du køber.

Lavere opløsning og mindre sensor

Et digital kamera har ofte en mindre opløsning end opløsningen på et spejlrefleks/DSLR eller system kamera. Det skyldes i mange tilfælde, at sensoren på kameraet er mindre. Der dermed ikke fanger så meget, som et andet kamera ville. Det betyder dog ikke, at du ikke får et godt billede. Nej, du får nemlig ofte et godt billede med et digital kamera, som kan nydes på de fleste digitale skærme. Der hvor det har den største betydning er når det skal trykkes.

Langsom fokus tid

Det kan i nogle tilfælde tage længere tid for dette kamera at fokusere på det du ønsker. Det er ikke noget problem, hvis dit subjekt/emne er stillestående. Det kan dog være en hindring, hvis du ønsker at tage billeder af et dyr i løb eller kørende bil. Er det, hvad du ønsker at tage billeder af, så anbefaler vi dig et andet kamera.

Hvad koster et kompakt digital kamera?

Prisen på et kompakt digitalt kamera svinger meget efter hvad du ønsker at det skal kunne. Selvfølgelig gør det det, tænker du nok. Det kan jeg også godt forstå. Når det er sagt, så kommer det meget an på om du ønsker zoom, holdbarhed, funktioner m.m. Prisen på et kompakt digital kamera ligger dog ofte mellem 500kr og 2000 kroner, som det også tidligere er nævnt.

Du kan dog også købe et godt digitalt kamera brugt, som også kan passe dine behov godt. Vær dog meget opmærksom på at alt fungerer og at du ikke handler med en, som er ude på at snyde dig. Det ses desværre fra tid til anden, at folk bliver snydt og vi råder derfor folk til at være opmærksomme, når de handler brugte digital kamera.

Kompakt digital kamera eller iphone?

Det kan være svært at finde ud af om du skal købe et kompaktkamera eller bruge mobilkamera. I denne artikel fra Jyllandsposten skriver de Den bedste billedkvalitet får du ikke med mobilen, men med et rigtigt kamera”. En sætning, som vi vil give dem ret i. I deres test af mobilkamera vs digitalkamera testede de følgende apparater. iPhone 6 plus kamera, Panasonic Lumix CM1, Canon PowerShot G7 X og Nikon Coolpix A.

Her fik den kære iPhone 6 kamera fra Apple 4 stjerne ud af seks. Her blev følgende ord tilknyttet. Ved gode lysforhold bliver billederne både skarpe og farverige, og autofokus følger godt med.”

Panasonic Lumix CM1, som er en smartphone bygget, som digital kamera fra Panasonic, fik 5 stjerne ud af 6. Herudover fik Panasonic Lumix CM1 de rosende ord, at ”Den eneste mobil, vi kender, der kan erstatte et kompaktkamera, leverer høj billedkvalitet og er avanceret nok til krævende brugere.”

Canon PowerShot G7 X fik 6 ud af 6 stjerner, nævnt som Canons bedste kompakt og en pæn kommentar om at kun få ville savne noget bedre.

Nikon Coolpix A fik også 6 ud af 6 stjerner, som Nikons bedste kompakt og en kommentar om at denne klart står slår de to telefonkamera.

Ønsker du et kursus i digitale kamera, så beder vi dig læse på siden her omkring fotokursus. Her får du en komplet guide i digital kamera.

Hvilket kompaktkamera skal du købe?

Det kan mange gange lønne sig at holde sig fra de billige digital kamera, som ofte ikke producere gode billeder eller oplevelser. Derfor kan du spare dit humør for en masse skuffelse ved at købe for lidt mere. Når det er sagt, så er digital kamera priser ikke det værste at betale. Du kan også læse på anmeldelser af de forskellige typer digital kamera for at finde ud af hvad der passer dig.

Slutteligt anbefaler vi dig på det kraftigste at læse vores digital kompakt kamera test herunder, hvor du kan læse anmeldelser, funktioner og meget mere. Vores test af digital kamera kan bruges til at danne et overblik over hvilke kamera, som kunne være noget for dig. Herudover kan du læse mere omkring deres funktioner.