Systemkamera er kameraet, som du købe rnår du gerne vil tage dine billeder til det næste niveau. Det er et system kamera, som giver dine billeder mere liv, som du ikke før har kunne får med et iPhone kamera eller dit digitale kamera / Point and Shoot.

Det er det kamera, som har begyndt at tage pladsen fra DSLR kameraet. Det var nemlig sådan før i tiden at det var kameraet, som folk valgte når de skal næste skridt efter telefonen.

Hvordan fungerer et system kamera?

System kamera går også under navnet mirrorless, da det modsat DSLR/spejlrefleks kamera ikke benytter sig af spejle, men derimod en sensor, som modtaget lyset, der skaber billedet. Lyset går igennem systemkameraets objektiv direkte ind i kamerahusets sensor, der efterfølgende viser det på din kameraskærm eller igennem den elektroniske søger (electronic viewfinder), som du kan se igennem med øjet.

Det er netop teknikken bag kameraet, som gør det muligt at fange samme kvalitet af billeder igennem et mere kompakt kamera. Derfor kan man faktisk godt sige, at et system kamera er en storebror til det mindre brugervenlige kompakt digital kamera.

Hvorfor kaldes det et mirrorless kamera?

Det kaldes et system kamera eller et mirrorless / spejløst kamera, da det som tidligere nævnt, ikke benytter sig af spejle til at fange billedet med. Denne type kamera benytter sig i stedet for at en sensor, som fanger lyset igennem et kameraobjektiv, som også kan skiftes ud efter ønske.

Er der nok objektiver til system kamera?

Ja, det kan du lige bande på der er. Til trods for at dette er en forholdsvis ny kamera type, så er der faktisk et væld af objektiver på markedet allerede. Det er specielt nogle af de store producenter, som fx Sony, Canon, Nikon osv., som har leveret størstedelen af de mange typer linser til markedet.

Kan du ikke finde den lise, som passer til dit kamera? Måske har du nogle linser fra et andet brand? Så er der også en løsning for dig. Jeps, det er der faktisk. Løsningen hedder en linseadapter. Det giver dig muligheden for at tilkoble objektiver fra et andet brand til dit kamerahus. Også selvom de ikke er produceret af den samme.

Adapteren kan indstilles sådan at billedet kan fanges skarpt og præcist, som passede de to kamerabrands sammen.

Du kan læse meget mere om objektiver her.

Hvad er et stort eller lille kamera bedst?

Spejlreflekskamera er i mange tilfælde store, da de skal kunne sende lyset videre igennem deres spejle ordenligt. I sådan et tilfælde kan du faktisk finde nogle enormt store og tunge kamera, som er utrolig gode. Men et kamera behøver ikke nødvendigvis at være stort for at være godt.

I den seneste tid er der kommet gode system kamera på markedet. Disse kamera kommer fra henholdsvis Sony, Canon, Olympus med flere. Har det kompakte system kamera en stor sensor, så er der faktisk intet, der holde kameraet fra at tage gode billeder. Fullframe er den bedste type sensor, som du kan finde i dit kamera. Du kan finde en skala for sensor størrelser i kamera.

Hvordan adskiller et kompakt system kamera sig fra et DSLR?

Det er et super godt spørgsmål, som vi vil forsøge at besvare i dette punkt. Det er først og fremmest teknologien, som har udviklet systemkameraet til det, som det er. Det betyder, at det som tidligere nævnt har et mindre kamerahus, som kan laves pga. den elektroniske sensor. Systemkamera benytter sig ikke af spejle, men en sensor, som fanger alt lyset fremfor. Det er den største forskel på de to.

Større sensor i system kamera

Mange tror at et DSLR kamera har en større sensor end et kompakt system kamera, men er det rigtigt? Det er både sandt og falsk. De første ældre system kamera, som kom ud havde ikke den samme teknologi og derfor var der slet ikke den samme kvalitet af sensor. Dog har udviklingen i dag taget system kameraerne til et nyt niveau, som betyder at de faktisk ligger på højde med et spejlreflekskamera.

Faktisk, så kan du finde system kamera med de bedste full frame sensorer på markedet. Her kan du bl.a. kigge på Sony og deres A7 serie, som kommer med en fantastisk sensor.

Kameraets batteri holder ikke lige så lang tid

Det er dog rigtigt, at batteriet i kameraet ikke holder lige så lang tid i et system kamera, som det gør i et spejlreflekskamera. Det er hovedsageligt på grund af det mindre kamerahus, som er i et system kamera, der gør at batterilevetiden er mindre. Det betyder dog ikke at kameraet ikke kan holde batteri godt.

Det mindre kamerahus giver dig faktisk så meget som 50% mindre batterilevetid. Kamerahuset er dog også cirka 50% mindre.  Ikke noget der rør mig personligt, batterierne fylder det samme som en pakke Maoam, så de tager næsten ingen plads. Det kan selvfølgelig være farligt at blive mindet om de lækre karameller hele tiden, men det er jo et andet problem…

Mange kameraproducenter lader dig faktisk oplade kamera med en smartphone oplader, som igen gør det nemt for dig at have med på farten.

Nogle argumenterer for at kvaliteten af autofokus er lavere. Passer det?

Dette er et emne, som er blevet debatteret utrolig meget rundt på diverse forums på internettet. Her er der også tale om et emne, som virkelig kan tages op til debat. Der er nemlig utrolig stor forskel på hvordan de to typer kamera fanger lyset på.

Et spejlreflekt fanger lyset ved at kaste dette igennem linsen, ind på en sensor og ned i en auto fokus sensor, hvor den selv finder ud af hvor den skal fokusere. Du kan læse mere omkring DSLR sensor her.

I system kameraet går lyset igennem kameraobjektivet og direkte ind i en sensor, som skaber både auto fokus og billedet, som kameraet tager. Hen over årene har teknologien kommer systemkameraene til gode.

Der er kommet mange ting på markedet, som fx Sonys high-performance Fast Hybrid Auto Fokus system, der bl.a. kan findes i deres Sony a7r mark ii. Dette system opfanger både kontrast, men også ansigstgenkendelse. Alt dette fanges fanges på samme sensor.

Det betyder alt i alt at nogle af de bedre system kamera faktisk har bedre auto fokus og at kameraet kan fokusere bedre i lavere lys end nogle spejlrefleks.

Hvorfor skal jeg købe et system kamera?

Hele ideen med et system kamera er at skabe et meget mindre kamerahus og det kan derfor også ses på kameraets batterilevetid. Det gør det nemmere at have med dig på farten og knap så tungt at slæbe på. Ligeledes skal du ikke spekulere på om billedkvaliteten på systemkameraet er godt. Det måler sig nemlig snildt med spejlreflekskameraet, som er meget større. Uanset kamera anbefaler vi altid at have minimum to batterier med på farten, sådan at du aldrig løber tør for batteri i en situation, hvor der er mulighed for gode billeder.

Du skal købe system kameraet, hvis du er glad for at tage billeder og gerne vil prøve kræfter med et bedre kamera. Det er en kameratype, hvor du får detaljen med i dine billeder. Det er et rigtig godt alternativ til din smartphone, som sikkert kan tage gode billeder, men ikke noget nær et system kamera.

System kameraet er til dig, som elsker at være kreativ og tage gode billeder. Det er til dig, som er villig til at betale lidt ekstra for at tage de billeder som du drømmer om.

Min egen erfaring med system kamera

Mit første kamera var et Sony A6300, som var en opgradering fra min daværende OnePlus telefon, som også tog udemærkede billeder.

Jeg var meget i tvivl hvorvidt om jeg skulle købe et system kamera med frygten for, at det ikke ville kunne ses på kvaliteten. Heldigvis blev jeg positivt overrasket, da jeg brugte mit kamera første gang.

Følelsen af at kigge igennem kamerasøgeren og tage billeder på en helt ny måde var fantastisk. Så fantastisk at jeg ikke ville bytte det ud for en iPhone eller lignende.

Er du kommet så lang i min artikel, så er jeg faktisk heller ikke meget i tvivl om, at du vil være helt pjattet med et systemkamera. Du kan se i testen neden for, hvilke system kamera der er bedst i test.

Fordelene ved et kompakt system kamera

Lydløst kamera ved fotografering

Dette er en funktion, som mange værdsætter i deres dagligdag. Det er nemlig en funktion, som kan virke utrolig forstyrrende, hvis du tager billeder til events hvor koncentration er en dyd. Det kunne være, at brylluppet ville være bedre uden lukkelydene fra et kamera eller en fotosession på en arbejdsplads for eksempel.

Fokus outliner med farvet kant

Nogle kompakte systemkamera kommer med funktionen ”focus outliner”, som giver dig en farvet kant på det, som dit kamera fokus fokusere på. Det kan give en utrolig god fornemmelse af hvad du fanger på dine billeder. Dette ses bl.a. på det fleste serier fra Sony.

Lettere end andre kameratyper og dermed nemmere at transportere

Dette er et letvægtskamera, som du faktisk kan tage med dig overalt. Du bliver sjældent træt i armene eller skulderen fra et kompaktkamera, som dette. Det er ligeledes et plus, som rigtig mange sætter pris på i deres dagligdag. Det betyder, at kameraet kan bæres oftere og dermed give dig flere muligheder for at tage gode billeder.

Teknologi i udvikling

Spejlløse kamera er en teknologi i udvikling, hvilket betyder at der hele tiden kommer nyt til. Det kan gøre det forvirrende at følge med i udgivelser og dermed om du skal vente. Det har dog ikke altid den største betydning om du køber det nyeste eller anden nyeste kamera på markedet. Hvad der tilgengæld har rigtig meget at sige er, at der hele tiden kommer nye objektiver til. Objektiver til systemkamera har før været knap, men hele tiden kommer der nye til.

Flere argumentere derfor at system kamera er en god investering.

Læs i vores system kamera test nederst på siden, hvilken model som passer dig.

Ulemperne ved et kompakt system kamera

Stadig færre tilbehør

Jeg ved det godt. Vi har lige skrevet at der kommer nye linser hele tiden kommer nye linser. Nu skriver vi så at der er mindre tilbehør. Hvad er det for noget? Jo, det forholder sig sådan her. Selvfølgelig er der færre objektiver og kameratilbehør til denne type kamera. Det har simpelthen noget at gøre med at markedet for disse har levet i en kortere periode. Når det er sagt, så brude der være rigeligt med linser til dig, medmindre at du er typen der går ud og køber +20 linser i morgen.

Lavere batterilevetid

Mirrorless kamera har en lavere batterilevetid, da kameraet ganske simpelt er mere kompakt. Det gør det nemmere at have med rundt. I nogle tilfælde kan det være 50% mindre end i et DSLR i både størrelse og batterilevetid. Dog fylder kameraets batterier ikke særlig meget og der er derfor nemt at have et ekstra med. Vi anbefaler, at du minimum har to batterier med uanset kamera.

Færre fullframe kamera på markedet

I og med at kameraene udvikles på ny hele tiden er der dermed også færre kamera med en fullframe sensor. Det skal dog siges, at det ikke er alle, som har behovet for denne type sensor og du kan derfor fint klare dig med en APS-C sensor i mange fald (sensoren i en a6300).

Lavere lyd på lukke funktionen (hvis du er til det)

Ja, det er en ting. Nogle fotografer elsker simpelthen bare lukkelyden på et kamera. Det har jeg respekt for. Selv får jeg kuldegysninger af lyden af en V10 motor. Who am i to judge? ;-) Jeg ved nok godt at jorden har bedre af en el-bil, ligesom et kompakt kamera passer bedre på mig. Nogle ting kan man bare ikke argumentere for.